Facebook

Kontakta oss

Kontakta oss

Frakt

Betalning

Betalning

Biosoffor

Nyhetsbrev

Våra varumärken

Snooker - Hur Spelar Man? (regler)

Snooker är det där biljardspelet man ser på TV, men som man aldrig riktigt har förstått sig på. Att spela snooker är inte så svårt som det ser ut och du behöver inte heller ett snooker-bord för att spela snooker. Ett vanligt biljardbord fungerar lika bra. Dock behöver du ett annat set kulor som inkluderar röda, gula, gröna, bruna, blå, rosa och svarta bollar. Dessa bollar kan du köpa hos oss!

Snooker spelas normalt av två stycken spelare. Målet är att sänka bollarna i olika fickor. Ett klassiskt snooker-bord består av ett grönt filttyg.

Varje färgad boll på bordet har ett speciellt värde. Den spelare som får ihop flest antal poäng under en runda vinner ”framet” som det kallas. En vanlig snooker-match består av X antal frames. Antal frames kan variera beroende på turnering som spelas, men i vanliga fall är det bäst av 5 frames (totalt 5 spel).

De grundläggande reglerna är enkla: Varje spelare får stöta växelvis med sin kö. Om spelaren sänker en boll (rätt boll) får han eller hon fortsätta spela. Om spelaren missar, ja då övergår spelet till motståndaren.

Varje boll har ett numeriskt värde som skiljer sig beroende på färg. Nedan listar vi hur värdena fördelar sig mellan varje bolls färg:

 • Röd - 1 poäng
 • Gul - 2 poäng
 • Grön: 3 poäng
 • Brun - 4 poäng
 • Blå - 5 poäng
 • Rosa - 6 poäng
 • Svart - 7 poäng

När en snooker-match inleds finns det sammanlagt 15 stycken röda bollar på bordet. Dock endast en av de övriga färgerna. Varje spelare måste sänka minst en röd boll innan de får sänka en färgad boll. Om spelaren lyckas sänka först en röd boll, sedan en färgad boll, då behöver spelaren åter igen sänka en röd boll för att kunna fortsätta sin streak. Om spelaren missar - då går turen över till motståndaren. (Exempel: Röd - svart - röd - blå - röd - gul etc)

Notera också att efter varje boll satt - plocka upp bollen och placera på bordet igen. Detta gäller endast för de färgade bollarna och inte de röda bollarna.

Till snooker finns det speciella bord, bollar och köer. Detta är dock inte ett måste (bortsett från bollarna). Köerna kan vara densamma som vanliga biljard-köer, även bordet. Förlängda köer, dvs krattor (butts, half butts”) är ok att använda. När denna kratta läggs ut för att förlänga din kös arm får den inte under några som helst omständigheter nudda de andra bollarna som ligger på bordet.

Nedan finner du de vanligaste reglerna inom snooker:

 • En match kräver vanligtvis 2 spelare. 4 spelare fungerar också (vartannat slag)!

 • Ett korrekt snooker-bord består av 15 stycken röda bollar i en triangel på ena sidan av bordet. Runt spelplanen finns en boll av varje färg utplacerad.

 • Efter varje satt färgad boll plockas den upp och placeras på samma ställe som tidigare (röda bollar plockas ej upp)

 • En förlängningsarm (kratta) får användas under spelets gång om det är nödvändigt

 • Maxpoäng under en snooker-match: 147 poäng. Detta kan uppnås genom att spelaren följer upp varje röd boll satt med en svart (den högst värderade bollen) följt av att sänka de färgade bollarna i ordning. Detta går under namnet ”Maximum break”.

 • Man börjar alltid med att sätta en röd boll innan man får sätta en färgad boll som är värd mer poäng. Se exempel: (Röd - svart - röd - gul - röd - blå etc)

 • En snooker-match består av ett visst antal frames. Man vinner matchen genom att vinna fler frames än motståndaren. (Oftast är det bäst av 5 frames som gäller)

 • Om en färgad boll sätts i korgen i fel ordning, dvs innan du satt en röd boll (eller tvärs om) plockas denna boll upp och turen går över till din motspelare

 • Varje miss resulterar i att turen går över till motståndaren (alltid)

 • Den vita bollen får aldrig flyttas (endast läggas tillbaka på bordet om den vita bollen sätts i korgen av motspelaren)

 • Om poängen i ett frame är oavgjort, dvs att antalet poäng är lika mellan bägge motståndare tas den svarta bollen upp igen. Den som sätter den svarta bollen först vinner framet.

 • Om det skiljer mer än sju poäng mellan motståndarna när man kommer till den sista svarta är framet avgjort. Ni behöver alltså inte spela klart - det finns redan en vinnare.

Fouls - Regler att rätta sig efter:

Att sätta fel boll, eller att göra en ”foul” innebär vissa konsekvenser beroende på vilken sorts foul du gör. En fouls ”straff” varierar beroende på situation, men antalet poäng som delas ut när en foul begås är alltid mellan 4-7 poäng.

När det är din tur att spela får du absolut inte träffa eller nudda en annan boll än tänkt. Om du skall slå i en röd boll får du inte nudda eller stöta bort en färgad boll. Ditt straff innebär att din motståndare får minst 4 poäng tilldelad till sig. Din motståndare kan få max 7 extrapoäng utdelade via din foul. Vidrör du exempelvis den gula bollen (värd 2 poäng) när du skall sätta en röd, får din motståndare +4 poäng. Nuddar du en rosa boll (värd 6 poäng) när du skall sätta den svarta blir din motståndare tilldelad +6 poäng.

Att sätta den vita bollen i någon av korgarna innebär också ett straff för dig. När den vita bollen sätts blir din motståndare tilldelad +4 poäng. Detta gäller givetvis också dig om det är din motspelare som gör en foul.

Att ”råka” vidröra någon av bollarna med sin kö eller med sina kläder klassas också som foul. Detta resulterar i att din motståndare blir tilldelad +4 poäng.

En boll får aldrig hoppa eller studsa under en snooker-match. Om detta skulle ske blir motståndaren tilldelad +4 poäng.